A gótikus templomok homlokzatát díszítő szobrok sok esetben rémisztő, bizarr lényeket ábrázolnak. Ebből a nézőpontból a skót templom alakja sem lóg ki a sorból, hisz félelemetesen rút, csakhogy a mozirajongók egyből felfedezik a megformázott lényt. Bizony ez nem egy középkorból származó pokoli dög, hanem az Alien-filmek rettegett xenomorfjainak egyike.

Földön kívüli lény szobra van egy skót templomon 1

Szó sincs arról, hogy a sci-fi történelem legkegyetlenebb lényeit megálmodó, H. R. Giger innen lopta volna az ötletet. Pont fordítva történt! A templom renoválásával 1993-ban megbízott cég egyik szobrásza, David Lindsay nagy rajongója a filmeknek és H. R. Giger művészetének, így amikor a megrendelő kortárs alkotásokat kért a templom homlokzatának felújítására, akkor a tervek közé az Alien skiccei is becsúsztak. 

Az alkotó lepődött meg a legjobban, amikor a kiválasztott ötletek között ott szerepelt az Alien is, amit előző este, szinte csak poénként dobott be a csomagba. Innen nem volt más hátra, mint a megvalósítás, az aprólékos munka. Az 500 kilogrammos tömbökből négy hét alatt készültek el a különféle lények, amelyeket 1995-ben helyeztek fel a skót templomra. 

Földön kívüli lény szobra van egy skót templomon 2

Ekkor szerepelt a helyi hírekben, de gyorsan elfelejtődött, és a világhírt az internet berobbanása, a közösségi oldalak térnyerése hozta el. 2013-ban készült a szoborról egy fotó, ami gyorsan elterjedt, és a napi érdekes híreket szállító weboldalak egymásnak adták a Paisley Abbey kilincsét, a szobrász is több interjút adott a sajtónak. 

Ettől a dátumtól fogva pedig sokan emiatt a szobor miatt keresik fel az épületet, az Alien-vízköpőt akarják lefotózni, ami meglepő módon nem egyedi “belsős poén” a szobrászok között. 

Az ötszáz éves, saint-jean-de-bouseau-i Betlehem-kápolnán több ilyen popkulturális utalás akad, a Szörnyecskék kedves és gonosszá vált szörnyei, valamint egy xenomorf és a japán UFO Robot Grendizer egyik hőse is helyet kapott:

Földön kívüli lény szobra van egy skót templomon 3Földön kívüli lény szobra van egy skót templomon 4Földön kívüli lény szobra van egy skót templomon 5