A Starlink műholdprojekt vagy műholdsereg, a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el Elon Musk. Az alacsony vagy közepes, Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás kb. 4 milliárd ember számára valósulhat meg, olyanoknak, akiknek eddig erre nem volt technikai lehetőségük. 

35 ezerbe kerül havonta a mindenhol működő net 1

Sorakoznak az égen a Starlink műholdjai, 2018 és 2022 között a SpaceX 2091 műholdat juttatott Föld körüli pályára

Árait tekintve még drága a rendszer, de oda is képes élő közvetítéshez, videózáshoz elegendő sávszélességet biztosítani, ahol másképp ez lehetetlen volna. Példa erre, hogy amikor a Tongát sújtó januári földrengés és szökőár elvágta a sziget tenger alatti adatkábelét, a közeli Fidzsin építettek Starlink-állomást, hogy az internet újra elérhető legyen. 

Az orosz-ukrán háborúban is kiemelt szerepet kapott a rendszer, a harcok miatt leálló szolgáltatást tökéletesen pótolták a helyszínre juttatott Starlink-állomások. 

Mostanra Magyarország területén is bárki megrendelheti a műholdas rendszert, ami jelen körülmények között tényleg csak azoknak jelent alternatívát a mobilos-vezetékes rendszerekkel szemben, akik a világ végén, lefedettség nélküli helyen laknak, és mindenképp szükségük van a nagy sávszélességre. 

35 ezerbe kerül havonta a mindenhol működő net 3

Jelenleg a vevőegység 260 ezer forintba kerül, ezt elég egyszer megvenni, a szállítás 23 ezer forint, utána viszont havonta 35 500 forintot kell kipengetni a szolgáltatásért. Ezért cserébe 250 Mbps elméleti sebességet ígér a vállalat, ami a gyakorlatban inkább 100-150 Mbps, tehát a sebességet, árat tekintve ez az egyik leggyengébb ajánlat ma a piacon. Viszont ha beüt valamilyen komoly gond az infrastruktúrában, valakik valahogy korlátozzák az internet elérését, akkor igencsak felértékelődik a Starlink égre néző vevőegysége.