A ritka festett vázát az 1735 és 1796 között uralkodó Csien-lung kínai császár számára készítették a CNN online hírportálja szerint. A vázát az 1980-as években egy brit sebész vette meg néhány száz fontért. Később odaadta a fiának, aki nem sejtve, hogy milyen értékes, a konyhájában tartotta.

A 60 centiméter magas, élénkkék alapon arany és ezüst színnel díszített váza talapzatán a Csien-lung-korszak jellegzetes hatkarakteres jele látható – írta sajtóközleményében a dél-angliai Berkshire-ben található Dreweatts aukciósház, amely a műkincset árulja.

Az árverési ház becslése szerint a váza a május 18-i aukción 110-150 ezer font közötti áron mehet el. Mark Newstead, a Dreweatts ázsiai műkincsekkel foglalkozó tanácsadója elmondta, hogy a vázát a kilencvenes évek végén látta először, amikor ebédmeghívást kapott a feleségével egy ismerősétől a házba, ahol az értékes darab egy fülkében állt a konyhaasztal mögött.

Mint felidézte, akkoriban még európai porcelánokkal foglalkozott, de rögtön sejtette, hogy különleges darabról van szó. Alaposabban azonban csak pár évvel később tanulmányozta, amikor megint a házba látogatott. Akkoriban már a szalonban állt, egy mahagóniasztalon, de még húsz év telt el, míg most végül az eladása mellett döntöttek a tulajdonosok. (a nyitókép illusztráció)