Ha építészeti rekordokról van szó, az utóbbi évtizedekben leginkább az Arab-öböl környékét vagy a távol-keleti országokat kellett figyelnünk. A kivételek sorát fogja azonban gyarapítani a Sky Bridge 721, melyet Csehországban, a lengyel határhoz közel adnak át a nagyközönségnek május 13-án.

A gyalogosoknak épült függőhíd nevében a 721-es szám az átkelő hosszát jelöli (méterben, naná), ez rekordérték a gyalogos függőhidak között. A két hegy között kifeszített átjáró 95 méterrel a szakadék fölött vezet el, a tengerszint felett 1110-1116 méteres magasságban.

Extrém hosszú függőhíd nyílik Csehországban 1

A híd két év alatt készült el, tömege pedig 360 tonna. Mindezt hat fő kábel tartja a helyén, de 60, változó átmérőjű kötél is stabilizálja, hogy a szél ne lengesse be a szerkezetet. Korlátai között 1,2 méter széles úton járhatnak-kelhetnek az ide látogató túrázók, akik egy 2 km hosszú, interaktív elemekkel kiegészített túraútvonalon juthatnak el a hídhoz.

Extrém hosszú függőhíd nyílik Csehországban 2

A Budapesttől kevesebb mint 500 km-re található területen nem ez az egyetlen látványosság: többek között hullámvasutazni és bobozni is lehet a Szudéták ezen részén.