Enrico Tedde 2021 novemberében hegedűjével együtt szállt fel a Poitiers és Párizs között közlekedő vonatra, ám onnan már hangszere nélkül távozott. Az éppen európai turnén lévő olasz hegedűművészt érzékenyen érintette a lopás, már csak azért is, mert a 19. században készített vonós értéke 100 ezer euró, átszámítva 38 millió forint volt.

Három hónap múlva azonban csoda történt: egy nő Párizs egyik külvárosában sétálva meglátta egy szemetes mellett a magányos hangszert, szinte tökéletes állapotban. Eleinte csak várt, hátha érte jön a gazdája, ám mivel senkihez sem tartozott, hazavitte a hegedűt. Könnyen meglett a gazdája is az értékes lomnak, ugyanis tokjában ott volt a zenész útlevele.

“Egy kicsit koszos, némileg kopott, a híd pedig kissé elmozdult” – számolt be Tedde a hegedű állapotáról, hozzátéve, hogy szinte hibátlanul került vissza hozzá a hangszer. A férfi pénzjutalmat akart felajánlani a nőnek a segítségért cserébe, ám azt a becsületes megtaláló nem fogadta el. Ehelyett meghívást kapott a hegedűművész zenekarának koncertjére, ahol már a megtalált hegedű is megszólal majd május 15-én.