Mindig nagy pillanat egy ország életében, amikor egy világméretű sportesemény először látogat el oda: elég visszaemlékezni az első hazai Forma-1-es futamot (1986) vagy épp a foci-eb-t (2021) megelőző, illetve az események alatti felhajtásra. Valami hasonló zajlik most a kerékpársportban is, ugyanis a három nagy körverseny egyike, a Giro d’Italia Magyarországról indul.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Giro d’Italia (@giroditalia) által megosztott bejegyzés

Eredetileg 2020-ban lett volna Budapesten a nagy rajt, vagy Grande Partenza, ahogy a taljánok mondják, ám a koronavírus-járvány, mint annyi mindent, ezt a tervet is felülírta. Most azonban nincs visszaút, itt vagyunk az események előtti napokban, órákban.

Hol és mikor?

A 105. Giro d’Italia május 6-án rajtol Budapesten, az első három szakasz Magyarországon fut végig. Az első napon egy 195 kilométeres etapon Budapestről Visegrádra tekernek el a versenyzők Velence, Székesfehérvár, Bicske és Esztergom érintésével.

Onnan visszatérnek a fővárosba a másnapi 9,2 kilométeres időfutamra, amely a Hősök teréről indul és a Budai várban ér véget, útba ejtve az Andrássy utat, a Margit hidat és a Bem-rakpartot egyaránt. Itt nem egyszerre teker a 176 fős mezőny, a sportolók percenként indulnak egyesével, áramvonalasabb kerékpárokkal és sisakokkal. A magyarországi rész május 8-án zárul egy 201 kilométeres szakasszal Kaposvár és Balatonfüred között, némi kitérővel Nagykanizsa és Hévíz irányába. A mezőny innen Szicíliába utazik tovább az olaszországi szakaszokra.

A háromhetes versenynek ugyan egy összetett győztese lesz, ő viheti haza a fentebb látható aranyszínű trófeát is, de a magyar szakaszok legjobbjai egy-egy hollóházi porcelánból készült, 30 cm magas, több mint egy kilós trófeával gazdagabban térhetnek haza. A 21 karátos aranyfestéssel díszített díjak értéke egyenként több százezer forint.

176 bringás miatt őrül meg Magyarország 1

Kinek szurkoljak?

22 csapat 176 bringása kezdi a háromhetes tekerést a Hősök terén, köztük három magyarral. Közülük a legnagyobb név Valter Attila: a Groupama-FDJ csapat színeiben induló kerékpáros tavaly is a mezőny tagja volt, sőt, több napon át az élen is állt az összetettben, így viselhette a rózsaszín trikót.

Rajta kívül még két Giro-újoncnak szoríthatunk, Peák Barnabásnak (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) és Fetter Eriknek (EOLO-Kometa).

Mire számítsak?

A programok már szerdán, május 4-én elkezdődnek Budapesten a Hősök terén, ekkor tartják a hivatalos csapatbemutatókat. A kerékpáros őrület tehát ekkor kezdődik és egészen vasárnapig tart. A versenyt közönségszórakoztató rendezvények is kísérik a nagyobb városokban. Közlekedési szempontból lesznek húzósabb időszakok, melyekről nálunk is tájékozódhatsz ide kattintva. A BKK későbbre ígért részletes tájékoztatást, de az látható az útvonalakból, hogy Budapesten szombaton készülhetünk a legtöbb lezárásra és korlátozásra a városi időfutam miatt.

A szervezők is közzétették előzetes terveiket szakaszokra bontva. Ahogy azt a kattintható térképek is jelzik, nem kell arra számítani például vasárnap, hogy átjárhatatlanná válik a fél Dunántúl a Kaposvár-Balatonfüred szakasz miatt.