Az elmúlt években számos óragyártó – a volumenmárkáktól a luxusgyártókig – ült fel a megállíthatatlanul robogó retróvonatra, sorra adják ki az 1960-as, ’70-es évekbeli modelljeik felfrissített változatait.

2019-ben nagyot hasított a szép múlttal rendelkező, de az elmúlt pár évtizedben főleg olcsó – de nem értéktelen – kvarcórákat forgalmazó amerikai Timex is, amikor újra kiadta a 70-es évek második felében forgalmazott Q-t, az első hónapokban többször áron forogtak az amúgy csak 180 dolláros árú karórák.

Nem futja az ötmilliós Rolexre? Itt az alternatíva 1

Fotó: Timex.com

A 2019-es újrakiadás fájdalmas hiányossága volt, hogy bár GMT-s lünettával érkezett – azaz a külső, 24 órás beosztású színes gyűrűt el lehetett forgatni –, második időzóna kijelzésére mégsem volt alkalmas, hiszen hiányzott az erre szolgáló, negyedik mutató.

A Timex mostanra orvosolta ezt, immár tényleg két időzónás formában kapható a Q, méghozzá a korábbi verzióban szolgáló japán (Seiko) helyett svájci (Ronda) kvarcszerkezettel, nap- és dátumkijelzéssel, 38 milliméteres tokban. A Q GMT az előzőtől eltérő, kevésbé szőrtépő, és valamelyest elegánsabb fémszíjat is kapott, de gumiszíjjal is elérhető.

Rendben, ez eddig egy tisztességesen megcsinált, pofás retrós kvarcóra, de mi benne a pláne, kérdezheti a karórák terén kevésbé jártas olvasó, így mondjuk is a választ.

Nem futja az ötmilliós Rolexre? Itt az alternatíva 2

Fotó: Timex.com

A Timex GMT Q dizájnja a Rolex GMT Masterére emlékeztet, annak darabja 15 ezer dollárnál kezdődik, de a színösszeállításoktól – a kék-piros „Pepsi”, a fekete-piros „Coke”, a zöld-sárga “Sprite”, a fekete-kék „Batman”, a fekete-barna-arany „Root beer” – és a szériától függően akár 80-100 ezer dollárig terjedhet (5,4–36 millió Ft).

Rolexet hétköznapi ember nehezen tud venni – de még a pénzes vásárlók is a szürkepiacon kénytelenek vadászni, ugyanis a márkaboltokban még a visszatérő vásárlók is általában csak a várólistára való feliratkozás lehetőségét kapják meg –, így sokan keresik az alternatívákat.

Nem futja az ötmilliós Rolexre? Itt az alternatíva 3

Rolex GMT Master II – ötmillió felett kezdődik, a határ a csillagos ég (Fotó: Getty Images)

Egy út lehet az ún. hommage-ok választása, ezek az eredetit viszonylag hűen, pontosan másoló, de más márkanév alatt forgalmazott órák, a másik a fenti Timex példája, azaz egy neves, ismert gyártó saját, eredeti(bb) dizájnú modelljének megvétele.

A Timex GMT Q-t a gumiszíjon 199, a fémszíjon 219 dolláros áron vezetik be (72 és 79 ezer Ft), míg az előző, hárommutatós változat a magyar piacon 40 ezer Ft körüli összegért érhető el.