A Terra Carta Design Lab nevű verseny célja az, hogy díjazza azokat a fejlesztéseket és különféle megoldásokat, melyek a klímaváltozás hatásait kívánják enyhíteni, esetleg megoldani egy-egy kisebb problémát. A díj jelentőségéről sokat elmond, hogy többek között Károly herceg adta át a jutalmakat a győzteseknek.

Az egyik díjazott a ZELP nevű projekt lett. Egy startup különleges nyakörvet tervezett marháknak, melyek célja, hogy semlegesítse az állatok által kibocsátott bődületes mennyiségű metánt. Egy marha ugyanis képes napi 400 liter metánt eregetni a légkörbe, ha pedig a földön élő 1,6 milliárd jószágot nézzük, akkora számot kapunk, amekkorát le sem merünk írni.

Marhanyakörv lassíthatja a klímaváltozást 1

A rendszer amellett, hogy a kilélegzett metánt szén-dioxiddá és vízpárává alakítja, folyamatosan gyűjti az adatokat is, melyek segítségével a gazdák még hatékonyabbá, kevésbé pazarlóvá tehetik farmjukat. Fontos megjegyezni, hogy ezek az állatok a közhiedelemmel ellentétben alig eregetnek metánt a hátsó fertályukon: kutatók szerint a gyomor első szakaszában, emésztés közben keletkező üvegházhatású gáz 95 százaléka szájon át távozik, csak 5 százalék az, ami az alfélen keresztül szivárog el.

A díjazottak között volt egyébként az az autógumi-dara gyűjtő szerkezet is, melyet korábban már bemutattunk: