Miközben mi itt a Földön éldegélünk, a Marson kisebb járműflotta szorgosan rója a métereket, kilométereket. Nemcsak kerekeken teszik mindezt (amikor a körülmények engedik), de egy ideje már légi úton is, az Ingenuity nevű Mars-helikopternek köszönhetően.

Az 1,8 kilós drón április 19-én 26. alkalommal emelkedett fel a vörös bolygó felszínétől. Munkája során ő is fotózgat és mindenféle információt gyűjt a NASA tudósai számára, együttműködésben a Perseverance roverrel. Legutóbbi fotóinak különlegessége, hogy egy baleseti helyszínt fényképezett körbe.

Így néz ki egy baleseti helyszín a Marson 2

A baleset tervezett volt: azt a védőburkolatot, aeroshellt fotózta le a helikopter, mely megvédte a szerkezetet a marsi landoláskor 2021. február 18-án. A burkolat egy 320 km/órás becsapódás után roncsolódott meg a képeken is látható módon: ez egészen lassú tempó ahhoz képest, amennyivel becsapódott volna a fotókon szintén kivehető ejtőernyő fékezőhatása nélkül.

Így néz ki egy baleseti helyszín a Marson 3

A fotók fontos információkkal szolgálnak az űrhivatalnak a későbbi küldetésekhez. Közleményük szerint olyan adatokat is nyerhetnek belőlük, melyeket felhasználhatnak a jövőben a marsi kőzetminták visszahozatalának tervezéséhez.