Az élet szinte minden területén megkönnyíthetik az emberek dolgát a robotok. Nyilván az a legjobb számunkra, ha a legnehezebb vagy éppen legveszélyesebb feladatokat bízhatjuk gépekre. Tökéletes példája ennek a vasúti pályák karbantartása, ami se könnyűnek, se biztonságosnak nem nevezhető.

A japán vasúttársaság is tisztában van ezzel, ezért egy hatalmas robottal könnyítette meg munkatársai helyzetét. A monstrumot gyakorlatilag humanoidnak is nevezhetnénk: karjai, törzse és feje is van, ha úgy nézzük. Működését egy kezelő szabályozza, aki egy VR-szemüvegen keresztül nézi, mit lát a robot.

Látványos robottal építik a vasutakat Japánban 1Látványos robottal építik a vasutakat Japánban 2Látványos robottal építik a vasutakat Japánban 3Látványos robottal építik a vasutakat Japánban 4

A kezelő így a vasúttól félreesőbb, biztonságosabb helyen dolgoztathatja a robotot: síneket fektethet és rendbe szedheti a felsővezetékeket is az áramütés kockázata nélkül. A még csak fejlesztési szakaszban lévő rendszer biztatóan néz ki, de még némi fejlesztőmunka megelőzi a végleges verzió megjelenését. A tervek szerint a vasút mellett más cégek is használni kívánják a darura szerelt robotot különféle munkákhoz.