A nagy sikerű Firewatch és az Untitled Goose Game fejlesztője, a Panic évek óta reszeli a furcsa konzolkoncepcióját, melynek debütálása a koronavírus okozta ipari nehézségek miatt késett pár évet. Most viszont itt van, hétfőtől indul a Panic Playdate értékesítése, ami tényleg egy friss, érdekes termék a kis méretű játékgépek piacán.

Kijelzője egész apró, ráadásul monokróm, nincs háttérvilágítás, a szokásos kezelőgombok mellett pedig egy tekerőkar található a készülék oldalán. Ez utóbbit a játékok irányításánál lehet különféle módokon használni, szó sincs arról, hogy ezzel őrülten tekerve tölthetjük az akkumulátort. Erre a célra a teljesen átlagos USB-C csatlakozó szolgál. 

Formabontó kurblis konzol, ami kilóg a tömegből 1

A 400×240 pixelt számláló kis képernyőre hullámokban, szezononként érkeznek újabb játékok az online frissítésekkel, az első megrendelők 24, szépen, sorban érkező címmel szórakoztathatják magukat. 

Akinek ez nem elég, használhatja a fejlesztőknek szánt saját szoftvert is, amivel külön a konzolra szánt játékokat lehet írni. 

Formabontó kurblis konzol, ami kilóg a tömegből 2

Maga a stílus annyira célba talált, hogy az első előrendelés 20 ezer darabja szinte azonnal elfogyott. Ezeket a megrendeléseket teljesítik a tegnapi naptól fogva. Aki most rak egyet online kosárba, az várhatóan 2023-ban nézheti az ablakból a futárt, mivel az idei évre teljes mértékben le van már foglalva a gyártási kapacitás.

Az apró kütyü ára a nagyágyúkhoz mérve kedvező, 179 dollár (61 ezer forint), és egyedi megjelenésével, stílusával tényleg különleges élményt kínálhat azoknak, akik már unják a mobilos tucatjátékokat.

Érdemes azért hozzátenni, hogy a Panic Playdate rendesen rájátszik a tájékozódni lusta tömegek hamis nosztalgiájára, hiszen a kézi konzol a valóban egyedi, kurblis kezelőszerv kivételével sokkal kevesebbet nyújt, mint a zsánerben ma is elérhető, jobb specifikációkkal – pl. háttér-világításos, akár jóval nagyobb felbontású színes kijelző! – rendelkező, gyakorlatilag minden régi játékot emulálni képes, olcsóbb, de kevésbé hájpolt társai.