Bár a klasszikus űrverseny ezredfordulóra gyakorlatilag kifulladt, a kisebb-nagyobb magáncégek megjelenésével új lökést kapott az űrutazás. Demokratizálódásról azért még túlzás lenne beszélni, de a tehetősek ma már szinte válogathatnak is a lehetőségek között, ami az űrturizmust illeti.

A floridai Space Perspective például légballon alá kötött luxuskilátóval csábítja az ügyfeleket. A projektet még 2020-ban jelentették be, ám csak néhány napja mutatták be, mire számíthatnak majd az utasaik, már ami az utazási körülményeket illeti.

Óránként 7 millióért koktélozhatsz az űrkilátón 2

Fotó: Space Perspective

A Spaceship Neptune névre hallgató, négy méter magas, öt méter átmérőjű kabin igazi „lounge-belsőt” kapott, kényelmes fotelekkel, bárpulttal, hogy a nyolc utas akár italokat szürcsölgethesse a mennyei kilátást az embermagas panorámaablakokon.

A légballon 30 kilométer magasra repíti a kabint – ez nem egészen az űr, annak határát inkább 100 km-re tesszük, ám már ebből a magasságból is látszik a Föld görbülete, ahogy az atmoszféra ritkasága miatt az ég is sötét.

Az út az ígérek szerint hat órát tart – két óra emelkedés, két óra nézelődés, két óra ereszkedés –, a ballon a floridai Kennedy Űrközpontból száll fel, majd az Atlanti-óceánban landol. A programért fejenként 125 ezer (44 millió Ft) kérnek, a repülések 2024 vége felé indulnak majd.

Óránként 7 millióért koktélozhatsz az űrkilátón 3

Fotó: Space Perspective