Internetes szenzáció lett Japánban egy mindössze 1 mm-es oldalhosszúságú dobókocka. A miniatűr játék különlegessége, hogy fémből, hegesztéssel készült, alkotói pedig nem mások, mint a Mazda legjobb hegesztői.

A kockát egy 0,05 mm vastag T alakú rozsdamentes acéllapból hajtogatták össze, ahol a T betű “szárán” négy, pontozott dobókockalap található, felül pedig egy-egy oldalon a kocka ötödik és hatodik lapja. Így nem kellett minden lap minden oldalát hegeszteni, szám szerint öt művelettel kevesebb feladata volt az alkotóknak.

Körömpiszoknyi dobókockát hegesztett az autógyártó 1

A Mazda nem most kezdte a fém dobókockák gyártását. Az autógyártó ultrafinom részletekért felelős divíziója négy évvel ezelőtt még egy 10 cm oldalhosszúságú dobókocka legyártásával kezdte a projektet, célul pedig kitűzték, hogy a méretet folyamatosan csökkentsék. A mostani alkotás térfogatát tekintve az első, nagy kocka méretének mindössze 0,01 százaléka.

Körömpiszoknyi dobókockát hegesztett az autógyártó 2

Az alkotók elmondták, hogy az ilyen finom hegesztéseknél már-már úgy dolgoznak, mint a modern műtőkben. A kockát például csipeszekkel rögzítik, a műveletet pedig egy képernyőn keresztül követik figyelemmel. A precizitás így is fontos: a munkát akár egy hirtelen levegővétel is tönkreteheti, ezért munka közben a legjobb visszatartani a levegőt rövid időre – mondták el.