Járt már civil űrturista az űrben, sőt az ISS-re is érkezett már így vendég. A SpaceX pedig lőtt már fel teljesen civilekből álló legénységgel rendelkező űrkapszulát, de a következő úton összejön minden, és újabb öles lépést teszünk az üzleti alapú űrutazás felé. 

Ugyanis a tervek szerint holnap 17.17-kor lőnek fel egy Falcon 9 rakétát a NASA floridai Kennedy űrközpontjából, a küldetés különlegessége pedig az, hogy nem a NASA adja a pénzt, a SpaceX Crew Dragon űrhajójának útját az amerikai Axiom Space vállalat kereskedelmi alapon finanszírozza.

Holnap indul az első űrtaxi civilekkel a Nemzetközi Űrállomásra 1

A személyzet egyetlen hivatásos űrhajósa a parancsnok, Michael López-Alegría. Neki ez lesz az ötödik útja három űrrepülőgépes küldetés és egy Nemzetközi Űrállomáson való hét hónapos tartózkodás után.

Mellette három fizető űrturista kapott helyet, akik a kiszivárgott információk szerint fejenként 55 millió dollárt, vagyis 19 milliárd forintot fizettek a lehetőségért.  A négy fő – López-Alegría mellett az amerikai Larry Connor, a kanadai Mark Pathy és az izraeli Eytan Stibbe – csaknem nyolc napot tölt majd az űrállomáson.

Holnap indul az első űrtaxi civilekkel a Nemzetközi Űrállomásra 2

Az Axiom olyan modul elindítását tervezi 2024-ben, amelyet csatlakoztatnának az űrállomáshoz. Ha sikerül, az hatalmas lépést jelent egy kereskedelmi űrállomás létrehozása felé.