1928-ban Jean-Léon Reutter állt elő egy olyan óra ötletével, mely mindenféle külső energiaforrás nélkül képes működni. Nem kell hozzá elem, de még mozgatni sem kell a szerkezetet, hogy az abból nyert energiát valamilyen úton-módon elraktározza. 2022-ben egy svájci luxusóragyártó, a Jaeger-LeCoultre egy egészen extravagáns ketyegő formájában ezt meg is valósította, mely az Atmos Infinite nevet kapta.

Nem varázslat, tényleg levegő hajtja ezt az órát 1Nem varázslat, tényleg levegő hajtja ezt az órát 2

Az óra a működéséhez szükséges energiát a légnyomásváltozásból nyeri. Ehhez gyakorlatilag semmit nem kell tennie egy embernek, hiszen a szerkezet olyan érzékeny, hogy már a legkisebb hőmérséklet-változás is hozzájárul a pontos idő tartásához. Az egész szerkezet egy légmentesen zárt burokban kapott helyet, melynek belsejében etilén-klorid gáz végzi a piszkos munkát.

Nem varázslat, tényleg levegő hajtja ezt az órát 3Nem varázslat, tényleg levegő hajtja ezt az órát 4

A gyártó szerint egyetlen Celsius-fokos változás 48 órára elegendő járásidőt biztosít az Atmos Infinite-nek. Ugyan sok dolga nem lesz tulajdonosának az órával, miután kitette az asztalra járni, a Jaeger-LeCoultre azt javasolja, hogy úgy 10-15 évente érdemes lehet elvinni szervizre a 15 ezer dolláros (5,17 millió forintos) szerkezetet.