Manapság számtalan cég próbálkozik az élelmiszeripar megreformálásával. Sokan úgy vélik, hogy a jövő ételeit, illetve alapanyagait jobb lenne laboratóriumokban előállítani, ezzel is kímélve bolygónkat. Az egyik kardinális kérdés azonban a hús, melyet ősidők óta a természetből szereztünk be, ám mai formájában nem túl fenntartható, ahogy hozzájutunk.

Kiemelt kérdés lehet ez olyan termékeknél, melyeknek sokszor már a beszerzése is etikai kérdésekbe ütközhet. Erre kínál most megoldást egy londoni startup: a Primeval Foods laborban előállított műhúsai állításuk szerint olyan vadállatokét idézik, melyekről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy megegyük őket.

Kínálnak például tigrissteaket, oroszlánburgert, de elefánt és zsiráf is szerepel kínálatukban. “Nem azért fogyasztunk manapság marhát és csirkét, mert ezek a legfinomabbak, legegészségesebbek vagy épp a legtáplálóbbak. Azért, mert ezeket a volt legkönnyebb háziasítani” – magyarázza a startup, hozzátéve, hogy az új tudományos kutatási lehetőségekkel felfedezhetjük az egészségesebb, finomabb és táplálóbb alternatívákat.

Oroszlán-, tigris- és elefánthúst is kóstolhatunk 2

Yilmaz Bora, a cég mögött álló egyik ember szerint mindez még csak a jéghegy csúcsa. Szerinte eljöhet az a világ, amikor pl. mesterségesen előállított jaguárhúst esznek az emberek, hogy jobban aludjanak, és elefántot esznek a kognitív képességeik javítása miatt. Mindez annak lesz köszönhető, hogy a laborban a húsokat az olyan negatív mellékanyagok nélkül tudják “összeállítani”, mint a koleszterin vagy a telített zsírsavak.

“A következő hónapokban tervezünk egy kóstolót tartani Londonban, hogy megmutassuk a világnak, hogyan is nézhet ki az ételek következő fejezete” – tette hozzá Bora.