Néha még az embereken is kifog az, hogyan kell kinyitni egy banánt, nem beszélve arról az örök vitáról, hogy hogyan is kell kinyitni a sárga déligyümölcsöt: a száránál, vagy a másik oldalán.

Hol kell kinyitni a banánt?
A száránál
63% (38)
A másik felén
37% (22)

Az ISI Laboratory és a Tokiói Egyetem kutatói szerint a száránál kell, ezért ezt a metódust próbálták megtanítani robotjuknak. A folyamat gépi szemmel még nehezebb, hiszen finom mozdulatokra van szükség, miközben figyelni kell arra, hogy túl erősen sem szabad bánni a gyümölccsel, mert megsérül.

Az alábbi videón látható robot gépi tanulás segítségével jött rá a banánbontás trükkjére, miután egy ember összesen 811 percen, azaz 13,5 órán át távirányítással bontotta a gyümölcsöket. A feladatot kilenc részfolyamatra bontották a banán felvételétől a héj teljes eltávolításáig. Összességében 57 százalékos hatékonyságot sikerült elérni a kísérlet során.

Nyilvánvalóan nem a banánpucolás a robotika csúcsa, de az ilyen, emberi szempontból ártalmatlan feladatok segítenek a komplett ágazatnak a finommotorikus képességek programozásában és hangolásában. Különösen fontos lesz ez majd a későbbiekben, amikor szélesebb körben elterjedhetnek a teljesen emberszerű arccal rendelkező gépek, melyeket egyre nehezebben különböztethetünk meg hús-vér fajtársainktól.