Hosszú ideje használ már valamilyen pénzt az emberiség, az érmék már több ezer éve zsebeinkben, tarisznyáinkban vagy a tárcáinkban vannak. Már az első példányokon megtalálható volt valamilyen mintázat, általában valamilyen utalás az adott ország aktuális uralkodójára. Napjainkra az éremgyűjtés drága hobbivá vált, melyekből a pénzverdék busás hasznot húzhatnak: mindenféle mintázatos érmék készülnek – akár itthon, akár külföldön -, melyek névértékkel is rendelkeznek, így valódi fizetőeszközként is használhatóak.

Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 1
Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 2

Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban

Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban

Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 12
Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 13
Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 14
Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 15
Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 16
Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 17
Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 18
Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 19
Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 20
Fotó megosztása:

A különleges érmék tervezésébe vitt egy csavart Új-Zéland pénzverdéje, és a klasszikus, történelmi események fémbe öntése helyett/mellett filmszereplőket, mozis karaktereket is elkezdtek megjeleníteni. Az elmúlt években többek között Star Wars-, Gyűrűk ura-, Mátrix- és Batman-témájú alkotásokkal is előrukkoltak.

Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 21

Az érmék nem feltétlenül kör alakúak: a legjobban sikerült darab talán az ezüst Millenium Falcon lett, melyből egy hónap alatt elfogyott a háromezer darabos készlet.

Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 22Star Wars-pénzérmével is lehet fizetni ebben az országban 23

A legdrágább darabok közé az aranyérmék tartoznak: átszámítva 688 ezer forintba kerültek a Jabbával és a Halálcsillaggal díszített változatok, melyeket a boltban 250 új-zélandi dollárért (kb. 57 ezer forintért) kötelesek elfogadni. Természetesen aligha akad olyan ember, aki egy drágán megvett arany Halálcsillaggal intézné a nagybevásárlást, de semmi sem lehetetlen.