Egyre több a gigantikus luxusjacht, és ezeket a hajókat nem a szeretet hajtja, hanem a jó öreg gázolaj. Egy átlagosnak mondható, 70 méteres jacht 500 liter gázolajat éget el óránként, ha a motorok alapjáraton üzemelnek, és nem halad a hajó. 

Tehát egy környezettudatos milliomos szíve vérzik, amikor egy ilyennel kell veretni a Földközi-tengeren. Nekik ad alternatívát a vitorlázás, illetve az elektromos hajózás, ami egyre népszerűbb. A ZEN50 elnevezésű katamarán is őket célozza, ennek ugyanis a készítők állítása szerint valóban nulla a károsanyag-kibocsátása. 

Ezért mérete sem hatalmas, mindössze 15,7 méter hosszú, “mindössze” 12 vendég fér el rajta kényelmesen. Hajtása teljesen elektromos, ha nincs szél, akkor két 40 kW teljesítményű villanymotor mozgatja a hajóban elrejtett 160 kWh-s akkumulátorról táplálva. 

Az energiát külső forrás helyett a fedélzeten elhelyezett 16 kilowatt teljesítményű napelemekkel is lehet pótolni, csak villannyal hajtva pedig 18,5 km/óra a végsebesség. Ha a vitorlákat is leengedik, akkor a 27 km/óra sem kizárt, a villannyal megtehető hatótáv 330 kilométer.

A vitorlák teljesen automatikusan működnek, elektronika szabályozza, hogy mikor milyen mértékben legyenek felhúzva, ezzel nem kell törődnie a hajó utasainak. Az első ZEN50 2023-ra kerülhet vízre, és már tulajdonosa is van, egy névtelenségét megőrző amerikai vásárló áldozott a kibocsátásmentes hajózás élményére. Hogy mennyit, az nem publikus, de az egymilliárd forint feletti árcédula száz százalékig garantált. 

Végre egy luxushajó, ami nem csak mímeli a környezettudatosságot 1Végre egy luxushajó, ami nem csak mímeli a környezettudatosságot 2Végre egy luxushajó, ami nem csak mímeli a környezettudatosságot 3Végre egy luxushajó, ami nem csak mímeli a környezettudatosságot 4Végre egy luxushajó, ami nem csak mímeli a környezettudatosságot 5