Nem gondoltuk, hogy Harry Potter-filmekből ismert láthatatlanná tévő köpeny egy nap valósággá válik, de most mégis valami hasonló varázslatot láthatunk. Mindezt egy brit startupnak köszönhetjük, akik több mint két évet dolgoztak a technológián.

A pajzs működési elve egyszerűen hangzik, bár a megvalósítása nyilván nem gyerekjáték: apró lencsék vannak a lapban, melyek pont úgy terelik a fényt, hogy a pajzshoz közel lévő személy, állat, tárgy vagy bármi egyéb nem látszik, viszont a távolabb lévő dolgok, például a táj, már igen.

Bármit láthatatlanná tesz ez a pajzs 1

Hasonló projekteken már mások is dolgoztak, viszont a frissen bemutatott darab előnye, hogy készítésekor nem használtak semmilyen mérgező gyantát, szemben a hasonló elvre épülő egyéb termékekkel. A pajzs pusztán az optikai trükkre épít, így energiaforrás sem kell használatához.

Bármit láthatatlanná tesz ez a pajzs 2

A pajzsból egyelőre két méret létezik. Mindkettő 5 cm vastag, a nagyobbik 60×90 cm-es és 4 kilót nyom, ezért átszámítva 132 ezer forintot kérnek el. A kisebbik példánnyal csak apróságokat rejthetünk el (20*30 cm), ennek ára átszámítva 21 ezer forint.