A 60-as évek popkultúrájának legendás művésze, Andy Warhol egyik legismertebb műve, a Marylin Monroe arcképét ábrázoló Shot Sage Blue Marilyn című alkotása új rekordot hozhat. Ha minden a számítások szerint alakul, akkor ez a kép lehet a legdrágább 20. századi festmény – idézte az aukciósház hétfői közleménye Alex Rottert, a Christie’s 20. és 21. századi művészeti részlegének elnöként.

67 milliárdot is érhet Andy Warhol legendás műve 1

Az 1964-ben készült szitanyomat Monroe-t világossárga hajjal, rózsaszín arccal és halványkékre festett szemhéjakkal ábrázolja. A mű egyike Warhol öt alkotásának, amelyeket a színésznőről készített.

67 milliárdot is érhet Andy Warhol legendás műve 2

Fotó: Sotheby’s

“Warhol olyan szitanyomás-technikát használt ezeken a festményeken, amilyet ezután soha többé. Túl bonyolult, túl körülményes volt” – mondta Rotter. Az alkotás a zürichi Thomas és Doris Ammann Alapítvány tulajdona, az eladásából származó bevétel a világ gyermekeinek jólétét szolgáló alapítványt fogja gazdagítani.

Ennek az egyetlen festménynek az eladása lesz a legnagyobb bevételű jótékonysági árverés Peggy és David Rockefeller gyűjteményének 2018-as aukciója óta” – mondta Marc Porter, a Christie’s amerikai elnöke.

A legdrágábban eladott Warhol-mű a Silver Car Crash (Double Disaster) volt, melyért 2013-ban 105 millió dollárt fizettek. 

Andy Warhol

Andy Warhol ruszin szülők gyermekeként, 1928. augusztus 6-án, Andrew Warhola néven született Pittsburgh-ben. Szülei az 1900-as évek elején a magyarországi Mezőlaborcról vándoroltak ki az Egyesült Államokba. A kezdetben reklámgrafikusként tevékenykedő művésznek a Campbell-féle leveskonzervet ábrázoló festménye és a Marilyn Monroe-ról eredeti fényképek alapján alkotott portréi a 60-as évek elején szereztek világhírt.

Warhol munkássága során tökéletesen elsajátította a mechanikus reprodukció eljárásának fortélyait, sőt maga is kidolgozott saját technikákat. Későbbi alkotói szakaszában avantgárd filmrendezőként is formabontó zseniként tartották számon.

A XX. század jelentős művésze autókra is alkotott. Warhol saját kezűleg festette meg a BMW által, az Art Car program keretében rendelkezésére bocsátott M1 versenyautót. Az autógyár által 1975-ben életre hívott kortárs gyűjteménynek ez volt a negyedik darabja.

Ez volt az első olyan alkotás, amelyet a művész teljes egészében saját kezűleg festett. A korábbi alkotások esetében a művészek az autó 1:5 arányú modelljét tervezték meg, majd segítőik közreműködésével alkották meg a végleges művet.