A tavasszal Japánba látogató turisták zömét a szakura, azaz a cseresznyefavirágzás vonzza a felkelő nap országába. Nehézséget jelent, hogy nem lehet pontosan belőni, mikor kezdődik az időszak, hiszen mindez időjárásfüggő, emellett az ország különböző pontjain eltérő időpontban nyílnak a virágok. Délen például akár január végén is találkozhatunk rózsaszín szirmokkal, míg északon májusig húzódhat a látványosság.

Tokióban vasárnap kezdődött az idei szezon – a start meghatározása egész furcsa módon zajlik. A Japán Meteorológiai Ügynökség ugyanis egyetlen fához köti az egészet a fővárosban: ha azon a bizonyos fán legalább tíz virág megjelenik, akkor hivatalosan is kezdetét vette az időszak.

Újra cseresznyevirágba borult Japán 1

Idén az átlaghoz képest négy nappal korábban nyíltak a virágok, míg tavaly két nappal a szokásosnak mondható március 25-e után, 27-én kezdődött a virágzás. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy már egész Tokió rózsaszínben úszik: a bimbóknak idő kell ahhoz, hogy kiteljesedjenek és mind kinyíljon, a csúcsra az időjósok szerint 6-9 nap múlva kerülhet sor.