Az alvással kapcsolatos problémákról utoljára 2020-ban készült kutatás Magyarországon: akkor egy felmérésben a megkérdezettek 11 százaléka elégségesre, 9 százaléka pedig egyenesen elégtelenre értékelte a saját alvásminőségét. Ez alapján tehát a felnőtt magyar lakosságnak mintegy ötöde rosszul aludt – amely arány az azóta eltelt két évben sem igazán javulhatott.

Számos oka lehet annak, ha valaki alvási nehézségekkel küzd, a problémára pedig többféle megoldási módszer is létezik. Érdemes lehet például alaposan megvizsgálnunk, hogy hol is alszunk, ha már életünk jelentős hányadát a hálószobában töltjük. Az alábbiakban adunk néhány tippet a hálótér testre szabásához, ami segíthet abban, hogy az éjszakáinkat kellemesebben töltsük, reggel pedig fittebben, kipihentebben, nyugodtabban ébredjünk.

Hol legyen az ágy?

Rengeteget számít például az, hogyan alakítjuk ki azt a néhány négyzetmétert, ahol a fekvőhely található. Szakértők szerint az a legjobb, ha az az ágyunkat mindkét oldalról meg tudjuk közelíteni, azaz nem egy sarokban áll, hanem csak a fejtámla felőli rész éri a falat. Ez a fal lehetőség szerint ne legyen hideg, azaz ne a lakás vagy ház külső fala legyen, és ablak se legyen a fejünk fölött. Persze az sem jó, ha túl meleg a fal: ilyen gond általában akkor merül fel, ha túl közel van egy fűtőtest. Ezzel máris újabb fontos szemponthoz érkeztünk.

Hőmérséklet és egyéb külső tényezők

Igazán jól aludni csak megfelelő hőmérsékletű, zajoktól és zavaró tevékenységektől mentes helyiségben lehet. Az ideális hálószoba hőmérséklete 16 és 20°C között van – ami sokaknak talán hidegnek tűnik, ám egy jó takaró alatt kellően meleg maradhat a testünk. Ha zajos a kinti környezet, ezt tompíthatjuk azzal, hogy nehéz függönyöket akasztunk az ablak elé, de a falakra rakott szőnyegek is jó szolgálatot tesznek, mert elnyelik a hangokat és csökkentik a rezgést.

Ilyen legyen a hálószobád, ha jól akarsz aludni 1

A hálószoba nem iroda

A hálószobát, amennyiben ez lehetséges, kizárólag hálószobaként használjuk: oldjuk meg, hogy a munkavégzés máshol történjék. Szabaduljunk meg a képernyőktől, legyen szó akár számítógépről, akár televízióról vagy okostelefonról. A szervezetünknek ugyanis szüksége van egy olyan helyre, ahol tényleg nincs szó másról, csak a pihenésről.

Minél sötétebb, annál jobb

Igazán jól csak sötétben lehet aludni, viszont tökéletesen besötétíteni nem könnyű feladat. Az ajtó alatt beszűrődő fénytől kezdve az utcai lámpákon át a telihold világosságáig bármi ronthatja a pihenés minőségét, ezért érdemes jól megválasztanunk az árnyékolástechnikai eszközöket. Egy jó redőny vagy reluxa például nyáron is jó szolgálatot tehet, mert napközben valamelyest a túlmelegedéstől is megvédi a hálószobát, így lefekvéskor máris kellemesebb körülmények között hajthatjuk álomra a fejünket.

HIRDETÉS

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Ilyen legyen a hálószobád, ha jól akarsz aludni 2

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!