Ha lehet, ne vezessünk kialvatlanul

Túlhajszoltság, váltott műszak, hajnali kelés miatti kialvatlanság – ezek közül bármelyik vezethet ahhoz, hogy akaratlanul elbóbiskoljunk a volánnál. Amerikai kutatók szerint a közúti balesetek ötöde megelőzhető lenne, ha a sofőrök nem kialvatlanul ülnének a volán mögé. A kevés alvás ugyanis fáradtabbá és ingerlékenyebbé tesz, ami a rosszabb koncentrációt és lassúbb reakciókat eredményez. Éppen ezért álmosan soha ne üljünk a volán mögé: ha nem tudunk senkit rávenni a vezetésre magunk helyett, akkor inkább hívjunk taxit vagy utazzunk tömegközlekedéssel, hiszen mindegyik jobb annál, mint balesetet szenvedni.

Ezek a jelek utalhatnak a kialvatlanságra

Ha azt vesszük észre, hogy a volán mögött gyakran ásítozunk, a szemhéjunk elnehezedik és a látóterünk is beszűkül, akkor nagy a valószínűséggel kialvatlanok lehetünk. Szintén a fáradtság jele lehet, ha nehezen tartjuk a sávot, vagy ha a szokásosnál gyorsabban hajtunk, illetve ha lassan reagálunk bizonyos közlekedési helyzetekre: például többször is hirtelen, az utolsó pillanatban fékezünk, vagy ha tolatás közben csak későn veszünk észre egy közeledő autót. Ha ezeket a jeleket észleljük, próbáljunk meg változtatni az életmódunkon, mert ha kialvatlanul vezetünk, az megnöveli a balesetek kockázatát.

Néhány tipp a jobb alvásért

Tanítsuk meg az agyunknak, hogy a hálószoba alvásra való, mert muszáj tudatosítanunk magunkban, hogy van egy hely, ahova csak aludni járunk. Éppen ezért ne eddzünk vagy dolgozzunk ott, ahol aludni szoktunk. Sokat segíthet az is, ha előre ki tudunk tűzni egy időpontot, amikor le fogunk feküdni aludni. Ha tehetjük, akkor lefekvés előtt két órával már ne együnk zsíros ételeket és ne igyunk koffeintartalmú italokat. Jól tesszük, ha a hálószobánkból száműzzük az okoseszközöket és a tévét, mert kékes fényük gátolja az alvást segítő hormon, a melatonin termelődését.

Gyógynövényes altató mellett vezetni is lehet

Ha minden óvintézkedés ellenére sem tudunk elaludni, segíthetnek a gyógynövények. A szintetikus altatóknak azonban hátránya, hogy napközben koncentrációs nehézséget és kábaságot okozhatnak, illetve hosszú távon akár gyógyszerfüggőség is kialakulhat miattuk. Ezzel szemben a valeriána, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer, a Sedacur forte nem okoz függőséget és hozzászokni sem lehet. Segíti az el- és az átalvást, illetve pihentető alvást biztosít, nappal pedig csökkenti a feszültséget. Nincs negatív hatással a napközbeni koncentrációra és az autóvezetéshez szükséges képességeket sem befolyásolja. Nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a patikában.

Ezt tehetjük, hogy ne vezessünk kialvatlanul (x) 1

Vény nélkül kapható gyógyszer

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!