18 000 m²-es akkumulátor-összeszerelő üzemet épít a Scania a svédországi Södertäljében, közvetlenül a már meglévő alváz-összeszerelő üzemük mellé. Az új, korszerű létesítményben az áruk átvételétől a gyártáson át a kiszállításig minden folyamat magas fokon automatizált lesz.

Robotok gyorsítják a villanykamionok és -buszok gyártását 1

Az 1 milliárd svéd koronás (35,9 milliárd forintos) létesítmény a Northvolt skellefteåi akkumulátorgyára által szállított cellákból fogja összeszerelni az akkumulátormodulokat 2023-tól kezdve, az elkészült akkumulátorcsomagokat pedig közvetlenül a jármű-összeszerelő csarnokba szállítják. Az összeszerelési folyamathoz – a gyártási folyamatot támogató kiegészítő megoldások mellett – az ABB szállít több robotot is. Mind közül a legérdekesebb az IRB 390-es robot, melyet eredetileg a csomagolóipar számára terveztek, programozhatósága azonban lehetővé teszi, hogy más feladatokra is bevessék.

A Scania és az ABB együttműködése már több mint négy évtizedre nyúlik vissza. A két fél napjainkban az elektromos járművek gyártási infrastruktúrájának kiépítésében működik együtt. Az új létesítmény kulcsfontosságú mérföldkő lesz azon célkitűzés felé, mely szerint a Scania elektromos hajtásláncra állítja át a nehézgépjárműveit.