A Bükk, illetve a Bükk-fennsík hazánk legnagyobb átlagmagassággal rendelkező vidéke. Speciális adottságai – mint például a különösen alacsony fényszennyezettség – teszik alkalmassá az éjszakai csillagászati észlelésekre, hiszen a vékonyabb levegőrétegen át az éjszakai égbolt halványabb jelenségei, így a Tejút és több csillagkép is tisztán, fényesen látszik. Nem véletlen, hogy 2017-ben a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) ezüst minősítésű csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Park területét.

Ezért is épült meg a Bükki Csillagda, mely egy komplex csillagászati és természetismereti látogatóközpont. Planetáriuma ötven férőhelyes, ahol az égbolt csodái a 8 méter átmérőjű kupolán jelennek meg. A több mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K-minőségben, valamint aktív szemüvegek segítségével 3D-s filmélményben is része van a látogatóknak.

Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 1
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 2

Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye

Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye

Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 22
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 23
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 24
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 25
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 26
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 27
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 28
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 29
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 30
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 31
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 32
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 33
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 34
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 35
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 36
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 37
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 38
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 39
Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 40
Fotó megosztása:

Az Éltető napunk elnevezésű kiállítás közel 200 négyzetméteren kapott helyet, és elsősorban a Naprendszerre, illetve a központi csillagokra fókuszál. Az érdeklődők képet kapnak ezek kialakulásának folyamatáról, valamint a szomszédos égitestek tulajdonságairól. A naprendszerbeli látogatást két hologúla teszi teljessé. Az élményszerű aktív ismeretszerzést többször megoldható tesztek és játékok segítik.

Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 41

A kiállítás egy külön részlegében szinte minden megtudható a hullócsillagokról és a meteoritokról. Nemcsak szabad szemmel, hanem polarizációs mikroszkóp segítségével is vizsgálhatók a távoli világokból érkezett kövek. A terem középpontjában egy hatalmas, 32,3 kilogramm tömegű, földbe csapódott vasmeteorit megérintésére is lehetőség nyílik.

Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 42

A csillagászati megfigyelőhelyen a világ sorozatban gyártott legnagyobb (6,7 méter átmérőjű) kupolája alatt nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap, éjszaka pedig a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetünk. Az esti attrakció felhős időben sem marad el, hiszen ebben az esetben a Bükki Csillagda alternatív csillagászati programokkal várja az érdeklődőket. Ezen felül az ide fejlesztett VR-eszközök is egyedi élményeket nyújtanak, amelyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett, illetve különböző küldetések részesei lehetnek az űrben vagy akár a Holdon és a Marson is. A legkülönlegesebb küldetés egy kétfős játék, amelyben a látogatók egy holdrovert vezetve izgalmas kalandban vehetnek részt az “Apollo-18” küldetés során.

Megnyílt Európa legmodernebb csillagászati létesítménye 43

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelten fontosnak tartja a Bükk élővilágának és természeti értékeinek bemutatását és megóvását, ezért a látogatóközpont mellett, a mészégető boksától indulva egy tanösvényt is kialakítottak. A Bolygótúra tanösvényen a túrázók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszeren belüli távolságokat. A 4 kilométer hosszú tanösvény mintegy 2 óra alatt járható be. A sárga “T” jelzésén haladva az állomásokon szerepelnek a planéták tulajdonságai, továbbá a terület földtani, kultúrtörténeti, növény- és állattani érdekességei és értékei is megjelennek.