A mindennapos részegség egészségkárosító hatásai közismertek, a csekély vagy mérsékelt fogyasztás hatásairól azonban még nem tiszta a kép – most viszont egy új kutatás próbált tiszta vizet önteni a pohárba.

Amerikai tudósok szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás is kisebb agytérfogattal, a szürke- és fehérállomány kisebb tömegével jár együtt. Hosszú távon tehát az agyunkkal játszunk, ha legurítunk két sört esténként. 

Két amerikai egyetem kutatói közel 37 ezer ember adatait elemezték a Brit Biobankban, amely félmillió nagy-britanniai lakos egészségi adatait tartalmazza. 

Vizsgálódásaik eredménye szerint egyértelmű és a fogyasztás mértékével fokozódik a negatív összefüggés az alkoholfogyasztás és az agyszerkezet között azoknál, akik napi átlagban 1-2 alkoholegységnyi szeszesitalt fogyasztanak. (Egy korsó – fél liter – sör vagy egy nagy pohár – 1,7 deciliter – bor számít két egységnek.)

Vannak arra utaló jelek, hogy az alkoholfogyasztás hatásai az agyra exponenciálisan növekednek. Napi minden további ital erősebb hatást gyakorol, mint az aznap fogyasztott összes ital, így minden ital, amiről esténként lemondunk, jelentősen csökkentheti az agy öregedését, állapították meg a kutatók.

A felmérést végző szakemberek szerint napi egy egységnyi alkohol elfogyasztása egy évvel öregíti az agyat azokéhoz képest, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Napi négy szeszesital elfogyasztása már az agy tízévnyi öregedésével jár.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, kutatásuk célja nem az volt, hogy ok-okozati összefüggést keressenek az alkoholfogyasztás és az agystruktúra változása között, ennek bizonyítására további vizsgálatokra lenne szükség.