Klímakutatók szerint a Föld átlaghőmérsékletének 3 Celsius-fokos növekedése 1,5 méterrel emelheti meg a bolygó tengereinek, óceánjainak vízszintjét az Északi- és Déli-sarkokon megolvadó jégsapkák miatt. Ez a másfél méter jelentős érték: egy kutatás szerint a jelenlegi lakosságszámokkal ez 790 millió ember érint, ennyien élnek napjainkban vízparti településeken.

Egy kutató, Matthew H. Nash közzétette a világ 18 leglátogatottabb tengerparti városának listáját, melyet a legsúlyosabban érinthet az emelkedő vízszint. Tanulmányában figyelembe vette azt is, hogy mennyire hatékonyan próbálnak, illetve tudnak a helyiek védekezni a víz ellen – lásd Velence esetét, ahol évekig küszködtek a várost védő gátrendszerrel, de annak működése ellenére is még be szokott törni a Szent Márk térre az Adriai-tenger.

Az alább felsorolt 18 városban összesen 210 millió ember él, de fontos tény, és nem szabad megfeledkezni róla, hogy ezeken kívül is rengeteg ember lakik vízparton: a bolygó nagyvárosainak (5 millió feletti lakosságszámot nézve) kétharmada víz mellett található. Következzen hát a lista:

 1. Tokió, Japán
 2. Mumbai, India
 3. New York, USA
 4. Oszaka, Japán
 5. Isztambul, Törökország
 6. Kolkata, India
 7. Bangkok, Thaiföld
 8. Dzsakarta, Indonézia
 9. London, Egyesült Királyság
 10. Dhaka, Banglades
 11. Ho Si Minh-város, Vietnam
 12. San Francisco, USA
 13. Miami, USA
 14. Alexandria, Egyiptom
 15. Sydney, Ausztrália
 16. Boston, USA
 17. Lisszabon, Portugália
 18. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek