A téli hidegrekordok eltűnhetnek, téli melegrekordokból viszont egyre több lehet Magyarországon – írja a klímaváltozással foglalkozó Másfélfok portál. 

A magyar kutatók által közzétett adatok alapján a téli melegrekordok száma inkább enyhén nő, addig a hidegrekordoké kiszámíthatóan és folyamatosan csökken, sőt napjainkban már alig van.

Idén télen öt napon dőlt meg napi országos maximumhőmérsékleti rekord. Minimumhőmérsékleti rekord viszont egy sem volt – ismertették. A 2000-es évek elején még nagyjából azonos mértékben és szórásban fordultak elő Magyarországon hideg- és melegrekordok. A legutóbbi évtizedben viszont szembetűnő a hidegrekordok számának jelentős csökkenése: az utóbbi nyolc évben – a relatíve hideg 2016/2017-es telet kivéve – az átlagnál jóval kevesebb napon és kisebb területen fordultak elő extrém minimumok.

Mindeközben a téli melegrekordok előfordulása változékonyságot mutat az elmúlt húsz évben, és az átlagosnál kissé többet regisztráltak belőlük. A legutóbbi három télen szinte alig voltak minimumrekordok, míg melegrekordok az átlagos éghajlatnál néhány nappal többször jelentkeztek. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha erősödik a klímaváltozás, “akkor elbúcsúzhatunk a rekordhidegektől”.

Az optimista jövőkép szerint – ha már nem melegszik tovább az éghajlatunk -, akkor újra előfordulhatnak majd “extrémebb” téli hidegek is. A pesszimistább forgatókönyv szerint tovább erősödő melegrekordok várhatók, míg az optimistább szerint “már kissé megnyugvó éghajlatra” és csökkenő számú rekordra van kilátás – ismertették.

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus közös írásában felhívták a figyelmet: “csak látszólag lehet annak örülni, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben több enyhe, tavaszias napra számíthatunk télen. Ezzel párhuzamosan ugyanis – emelték ki – az összes többi évszak is forróbb lesz, a “természetes környezet vagy a mezőgazdaság alkalmazkodása pedig kérdéses”.