A világ leghíresebb négylábú robotja kétségtelenül a Boston Dynamics-féle Spot, melyet jó ideje fejlesztenek már. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs konkurenciája, számos cég dolgozik a világ különböző országaiban a saját robotján, melyet különféle célokra be lehet vetni.

Spotot szokás robotkutyaként emlegetni méreteiből adódóan. A nemrég Kínában bemutatott négylábú robotot ez alapján azonban érdemes jakként emlegetni a távol-keleti szarvasmarha után, ugyanis méreteit tekintve sokkal közelebb áll ahhoz, mint egy kutyához. Az egyelőre ismeretlen nevű robotról a kínai vezetéssel szoros kapcsolatban álló Global Times számolt be először.

A lap azt állítja, hogy a robot akár 160 kg-ig terhelhető, ezt a tömeget pedig 10 km/órás sebességgel képes szállítani. Hozzátették, hogy a jak kategóriájában jelenleg a világ legnagyobb és legnehezebb robotja, emellett kiemelkedő terepképességekkel rendelkezik. Utóbbiról meggyőződhetünk az alábbi videó segítségével.

A videóval azonban felmerülnek furcsaságok, ahogy arra rávilágított a Popular Mechanics. Olyan felvételt, ahol valóban kemény terepen közlekedne a jak, nem látunk egyszer sem, ugyanis mindig a megfelelő pillanatban jön egy vágás. Emellett valamit megpróbáltak kihomályosítani magán a roboton is, de olykor-olykor kivillannak arra utaló jelek, hogy a jak hadászati célból készülhetett, ám ezt titkolják a kínaiak.