A neves olasz autós, autósportos szakíró, Pino Allevi munkája ez az egyszerűen Ferrari címet viselő könyv, melyben a szerző 514 oldalon a maranellói márka saját archívumából származó dokumentumok, fotók segítségével idézi fel az ágaskodó lovacska történetét, autóit, sikereit.

Makulátlan használt Ferrari, amit csak a szobában élvezhetsz 1

Már egy ilyen Ferrari-biblia sem lenne semmi, ám az Art Edition minden egyes példányát személyesen dedikálta az azóta elhunyt akkor elnök, Sergio Marchionne, valamint John Elkann és az alapító fia, Piero Ferrari, a fő attrakció pedig az olvasóállvánnyal. A V12-es motorokra utaló, kipufogó-gyűjtőcsövekből készült állvány és a 250 Testa Rossa vörös szelepfedelét idéző doboz egy ausztrál ipari formatervező, Marc Newson munkája.

És hogy mennyi az annyi? A 250 példányban kiadott Art Editionért 30 ezer dollárt (10,2 millió Ft) kértek néhány éve, természetesen a gyűjtők rekordsebességgel elkapkodták mindet.

Makulátlan használt Ferrari, amit csak a szobában élvezhetsz 2

A 250-es példányszámnak egyébként az exkluzivitáson túlmutató jelentősége is van, ugyanis a 2018-ban kiadott könyv a Collector’s Edition változatban 1697 példányban jelent meg – az ügyes matekosok pedig rögtön ki is számolták, hogy a két kiadás együtt 1947-et ad ki, azaz a Ferrari alapítási évét.

Bár a megjelenéskor az összes Art Editiont elvitték, most mégis hozzájuthat egyhez valaki, a Collecting Cars aukciós oldalon ugyanis a 236-os sorszámú darabot eladásra kínálják. A tokkal-vonóval, pontosabban a lapozgatáshoz ajánlott cérnakesztyűvel és az eredeti ládájával együtt vihető „csomagra” vasárnap estig lehet licitálni, a cikk megjelenésekor 14 ezer font (6,32 millió Ft) a legmagasabb ajánlat, de a leütéskor minden bizonnyal az eredeti árat bőven meghaladó összeget fizet majd érte a nyertes.

Makulátlan használt Ferrari, amit csak a szobában élvezhetsz 3