El tudnád azt képzelni, hogy a Budapestet kettéválasztó Duna negyed órára teljesen kiszárad, majd negyed óra múlva ugyanúgy folyik tovább, mintha mi sem történt volna? Majd ugyanez még egyszer, majd még egyszer megismétlődik, és így menne ez a nap 24 órájában. Eléggé hihetetlennek hangzik, de vannak olyan folyóvizek a világban, melyek így “működnek”.

Tény, hogy nem sok ilyen létezik, de ezek közül a legnagyobb Wyomingban található. A Periodic Springnek, azaz periodikus forrásnak is nevezett hegyi patakocska egy hegyi lyukból tör elő, de csak nagyjából 15 percig folyik: ekkor mintha valaki elzárná a csapot, a vízfolyás befejeződik, a folyamat pedig negyed óra múlva újraindul.

Az alábbiakban egy 35 perces időszakot nézhetsz meg a patak életéből kevesebb mint egy percbe tömörítve:

Hogy miért történik mindez, arra egészen konkrét magyarázata nincs a tudósoknak, ugyanis nem volt lehetőségük benézni a hegy belsejébe. Az általános vélekedés azonban egybecseng: a hegy belsejében egy vízgyűjtő lehet, melyet egy fel-le cikázó csatorna köt össze a külvilággal, itt tör elő a forrásvíz is 15 percenként. Amikor a vízgyűjtő megtelik vízzel, akkor vele párhuzamosan a csatornában is megemelkedik a vízszint.

15 percenként elapad ennek a pataknak a vize 1

Ha ez elér egy kritikus szintet, akkor egész egyszerűen kifolyik, de a meginduló folyam ereje magával szívja a bent lévő összegyűlt vizet is. Értelemszerűen ez addig tart, amíg van a gyűjtőben víz, ekkor a forrás kiapad, de nagyjából negyed óra múlva újra elindul a folyamat.