A manapság használt propelleres drónok egyik legnagyobb hátránya, hogy kicsi a hatótávjuk. Lehet ezt ugyan növelni, de az egy nagyobb akkumulátor cipelésével jár, a nagyobb akku több cipelendő terhet jelent. Folytatva a sort egy végtelen körbe kerülünk, ez jól látszik.

A helyzet azonban nem áthidalhatatlan: a Flowcopter nevű cég egy nagy hatótávú drónon dolgozik. Tesztpéldányukról, egy négy propelleres gépről például azt állítják, hogy majd akár 800 kilométert is repülhet megállás nélkül.

Az alkotók egész egyszerűen visszaléptek egyet technológiailag: mivel a legfejlettebb akkumulátortechnológia is csak huszadannyi energiát képes tárolni, mint a tömegének megfelelő mennyiségű folyékony üzemanyag, ezért belső égésű motorra váltottak. A kvadkoptert azonban jobb villanymotorokkal használni, ugyanis azok precíz irányítást tesznek lehetővé.

Ahelyett, hogy nekiálltak volna a belső égésű motort és az irányítást bonyolult módon összehangolni, a Flowcopter megalkotott egy hidraulikus rendszert. Ezen keresztül pontosan szabályozhatóak a propellerek sebességei. A megalkotott rendszer egyelőre még nem a legstabilabb, ahogy az az alábbi videóban is látszik, de dolgoznak az ügyön. Úgy képzelik, hogy a jövőben a Flowcoptert rövidebb szállítási feladatokra vethetik be, melyek során 150 kg hasznos terhet cipelhet a levegőben.

a videó a hirdetés után indul