117 méteres szárnyfesztávolságával a Stratolaunch Roc a világ legnagyobb szárnyfesztávolságú repülőgépe, méretével még a híres Antonov An-225-öt is kenterbe veri. Ez a gép azonban még nincs kész teljesen, egyelőre csak a tesztrepülések zajlanak.

Csütörtökön emelkedett mindössze negyedjére a levegőbe az óriásgép Kaliforniában, a Mojave-sivatagban található reptérről indulva. A fejlesztési munkálatokat jól jelzi, hogy csak először húzták be a futóművet, tehát még biztosan javulni fog rengeteget a technika. Az 1 óra 43 perces út során 4572 méteres magasságig emelkedett a gép, csúcssebessége viszont nem volt túl acélos: 286 km/órás tempót mértek, pedig elméleti végsebessége 852 km/óra.

Az út nem csak ezért nem alakult jól: menet közben vibráció lépett fel, ezért megszakították a repülést. A gép visszatért a repülőtérre, négyszer még elment felette, majd mikor már elegendő üzemanyagot elégetett, sikeresen landolt.

Döbbenetes méretű a világ legnagyobb repülője 1

A dupla testű gép hat hajtóművet kapott és 28 kerék segíti a fel- és leszállásban, a tervek szerint 2023 végén már élesben is bevetnék. A Stratolaunchot 2011-ben hozta létre a Windows-társalapító Paul Allen. A cél az volt, hogy a Rocról műholdakat bocsássanak fel, azonban a 2018-ban elhunyt Allen már nem láthatta repülni gépét. A céget 2019 októberében adták el jelenlegi tulajdonosainak.