Nem szívesen hordanánk magunknál a képeken látható pénzérmét, melyet a brit királyi pénzverde készített. A még 2019-ben vert, 1 kiló színaranyból készült Una and the Lion a világ egyik legszebb pénzérméjének tartott, az Egyesült Királyságban a 19. század első felében használt 5 fontosnak állított emléket.

A hatalmas érme volt a 2019-es emlékérem egyik első prototípusa, melyen felnagyítva is meg lehet nézni a végső dizájnt. Ritkán lehet ilyesmit látni, és még ritkább az, hogy egy ilyen prototípust eladjanak – most azonban ezt teszi a pénzverde, ugyanis egy online árverésen bárki licitálhat rá.

Épp emiatt bír ez különleges értékkel az érmegyűjtők körében. Már anyagárban is közel 21 millió forintot érne ennyi nemesfém, azonban a szakértők becslése szerint akár 110-132 millió forintnak megfelelő összeget is kifizethetnek érte, ha nem többet.

A pénzverde története során nem csak akkor készítettek nagy érméket, amikor az ehhez hasonló prototípusokat készítik. Nemrég 1100 éves történetük rekordméretű pénzérméjét adták ki: