Aki messze elkerüli a kriptopénzek világát, annak az egész sztori kínaiul hangzik, ezért kezdjük az elején. Mi az az NFT? 

Az NFT (non-fungible token, nem helyettesíthető token) olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden NFT-nek van saját blockchain alapú digitális “pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

Tulajdonjog tehát, amivel egyre több virtuális, vagy épp valós művészeti alkotás, tárgy cserélhet gazdát, a másolatok pedig mindig másolatok maradnak, hiszen az NFT-token igazolja az eredetiséget. 

Ez a technológia találkozott a rombolás örök figyelemfelhívó erejével, amikor a Shl0ms álnéven futó művész úgy döntött, felrobbant egy Lamborghinit, majd darabjait NFT technológiával értékesíti az arra fogékonyaknak. Miért a Lamborghini? Mert ebben látta azon emberek jelképét, akik a gyors meggazdagodás reményében vágtak bele a kriptovaluták világába. Egyszerűbben szólva az emberi kapzsiság szimbólumát robbantotta fel, legalábbis az ő elmondása szerint. 

Szándékosan felrobbantottak egy Lamborghinit, darabjaiból NFT-művészet lesz 1

A performansz pénzügyi hátteréről részben egy ismeretlen támogató, részben Shl0ms saját tőkéje gondoskodott – a művész eddig nagyjából 1 millió dollárt keresett NFT-s művészeti kísérleteivel. Ebből a pénzből épült fel a 100 főt számláló csapat, amiben licencelt robbantási szakértők is részt vettek. Ezen források felhasználásával vásárolták a pusztításhoz használt Lamborghini Huracánt is, amire 70-80 millió forintot költöttek. 

A licitálók nem a kiégett roncs valódi darabjait kapják meg, hanem az azokról készült 4K felbontású videófelvételeket. 

A gyűjtemény 999 NFT-t tartalmaz, ebből 888 február 25-én kerül értékesítésre, a maradék 111-et pedig pénzügyi fedezetként megtartja. A robbanásról készült teljes videót február 25-én teszik közzé.