Mielőtt Michael Schumacher agyonnyerte volna magát a Ferrarival az új évezredben, a vb-címek szempontjából bő két évtizednyi ínséges időszakon volt túl a maranellói alakulat a Forma-1-ben. Voltak korszakok, amikor közel voltak a sikerhez, de végül a dolgok szerencsétlen együttállása miatt nem ők voltak a legjobbak.

Ennek tipikus példája az 1982-es szezon, melynek a Ferrari volt a favoritja, ám bajnoki esélyeiket drámák és tragédiák semmissé tették. Erről a korszakról, egészen pontosan ennek kis szeletéről fog szólni a Villeneuve & Pironi című dokumentumfilm.

Új F1-es dokumentumfilm készül, középpontban a Ferrarival 1

Didier Pironi és Gilles Villeneuve az 1982-es San Marinó-i Nagydíj befutójánál

Az idei év végén megjelenő alkotás arról a két hétről fog szólni, melyet Gilles Villeneuve fatális balesete zárt le Zolderben. A kanadai pilóta két héttel korábban kibékíthetetlenül összeveszett csapattársával, Didier Pironival a San Marinó-i Nagydíjon, aki a csapatutasításokat nem tartotta tiszteletben és megelőzte a későbbi világbajnok Jacques Villeneuve édesapját. A két pilóta ezt követően nem is beszélt egymással, a Belga Nagydíj időmérőjén pedig bekövetkezett az említett tragédia.

A film készítését a két pilóta leszármazottai is támogatják, az alkotás egyik producere pedig a korábbi Forma-1-es pilóta, Mark Webber.