Az elmúlt hetekben a Hatos- és az Ötöslottón is elvittek egy-egy nagyobb, 3 milliárd forint feletti nyereményt. A Szerencsejáték Zrt. szabályzata szerint a nyerteseknek 90 napon belül kell jelentkezniük a társaság nagynyertes-vonalán, máskülönben elveszik a nyeremény.

A Pénzcentrum próbált meg utánajárni annak, hogy erre sor került-e már, a nyertesek anonimitásának biztosítása érdekében azonban erre nem kaptak választ. Ezzel szemben csak akkor tehetnek kivételt, ha egy kérdőív kitöltésével ehhez a győztes hozzájárul. Ekkora összegű nyereményeknél elkerülhetetlen a személyes találkozó, mert a nyertesnek igazolnia kell magát, és azt, hogy valóban az ő tulajdonában van a nyertes szelvény.

Az viszont kiderült, hogy az utóbbi 20 évben melyek voltak a legnagyobb át nem vett nyeremények. Valaki az Ötöslottó 2017. 46. heti sorsolásán megütötte az 1,428 milliárdos főnyereményt, de hagyta elveszni, míg 2007-ben, a 18. játékhéten egy 429 millió forintos nyeremény jutott hasonló sorsra.

Valamivel több mint 214 millió forintot nyert valaki a Hatoslottón még 2000-ben, de nem jelentkezett, 2014-ben pedig 200 millió forint maradt gazdátlanul. Az elmúlt években legfőképpen a Jokernél fordult elő, hogy valaki hagyta veszni nagyobb összegű nyereményét: 2019-ben 245 millió, 2020 elején pedig 79 millió forintról „mondtak le” ily módon.

Mint arról tavaly év elején a First Class beszámolt, Németországban egy négymilliárd forintnyit érő nyereményt nem vettek át, pedig ott erre jóval több idő áll rendelkezésre, egészen a húzást követő harmadik év végéig.