Az űrhajózás régen egy nagyon alapanyag-pazarló tevékenység volt. A helyzet manapság már jobb, köszönhetően a SpaceX visszatérő moduljainak, de a helyzet még közel sem az igazi, az űrversenyben érdekelt többi gyártó pedig nem feltétlenül ebbe az irányba fejleszt.

Most azonban úgy tűnik, a téren kihívót kaphat Elon Musk cége. Egy amerikai startup ugyanis még a SpaceX sikereit is túlszárnyalná azzal, hogy a fellövési folyamat mindössze egylépcsős lenne, azaz nem lennének leváló fokozatok, modulok, hanem az űrhajó egy egység lenne.

A fejlesztő Radian nevű cég mögött ráadásul hozzáértő ember áll: Livingston Holder társalapító egykor a Boeing programmenedzsere volt, ott is az újra felhasználható, űrben használatos rendszereken dolgozott. Mindemellett az amerikai légierő emberes űrküldetéseiben is részt vett mérnökként az 1980-as években.

A Radian terve első körben egy olyan űrhajó, mely úgy száll fel és landol, mint egy hagyományos repülőgép. Amikor már a levegőben halad a jármű, begyújtja a rakétát és Föld körüli alacsony pályára áll. Mindezt három, egyenként 90 tonna tolóerőt biztosító motor segítségével tennék. A gép, mely a RadianOne nevet kapta, ötfős személyzettel és 2250 kg teherrel repülhetne.

Kétnaponta lőnék ki ezt az űrhajót 1

A legnagyobb dolog azonban az lenne, hogy landolás után a RadianOne már 48 órával indulhatna következő küldetésére – ez jelentősen olcsóbbá teheti az űrutazást. A startup pontos dátumot nem adott meg az első repülésre, de bíznak abban, hogy 2030-ban már kiszolgálhatnak egy, a Föld körüli alacsony pályán keringő űrállomást. Ehhez már össze is kalapoztak 27,5 millió dollárt (8,7 milliárd forintot), ebből már elkezdődhet a munka újabb szakasza.