Az emberi kézhez kísértetiesen hasonlóan működő eszközt terveztek dél-koreai kutatók. A Sungkyunkwan, az Ajou és a Korea Egyetem, valamint a KIMM mérnökei laikusok számára is érdekes eredményekre jutottak, az általuk épített ILDA nevű robotkar végső változata 218 milliméter hosszú és 1,1 kilogrammos, minden egyes ujját három kis motor mozgatja.

Valósággá válhat a Terminátor piszok erős robotkeze 1

Összesen húsz mozgatható ízülete alumíniumból és acélból készült, összehangolt mozgásukkal pedig finom, precíz feladatok is elvégezhetők, gyakorlatilag minden szerszámot, eszközt tud majd használni, amit emberi kézre terveztek. 

Képes ollóval vágni, csipeszt használni, valamint a tojásokkal is ügyesen bánik, annak ellenére, hogy komoly erőkifejtésre képes, az alumíniumflakonokat könnyedén gyűri össze.  

A robotkezek stabilan tudnak fogni és (karhoz csatlakoztatva) megemelni akár 18 kilogrammos tárgyakat is. Ezekkel az eredményekkel a program nem áll le, a Gizmodónak tett nyilatkozatukból kiderült, még több érzékelővel, még nagyobb hajlékonysággal és akár mesterséges bőrrel is felruházzák, egy valóban emberszerű prototípust alkotva.

A fejlesztés gyakorlati felhasználására még nincs pontos terv, de könnyű elképzelni, hogy akár protézisként, akár az iparban működőképes lehet a konstrukció.