Hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi online gáláján adták át az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat. Az idei győztes az argentin Erik Lamela lett.

A 29 esztendős futballista tavaly márciusban még a Tottenham Hotspur színeiben az ősi rivális Arsenal ellen szerzett felejthetetlen gólt: úgy lőtt a kapuba, hogy a támaszkodó jobb lábát hátulról keresztezve lőtte el bal lábbal a labdát, és még így is elég erőt tudott beleadni ahhoz, hogy a lövés védhetetlen legyen. Ezt a technikát rabonának hívják a futballban, és csak nagyon ritkán látni ilyen pazarul kivitelezve.

A jelenleg már a Sevillában futballozó játékos az online interjúban elmondta, hogy nem különösebben gyakorolja ezt a típusú lövést annak ellenére, hogy már többször próbálkozott vele.

Az év góljáért járó Puskás-díjat idén adták át 13. alkalommal. Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, a brazil Wendell Lira, a malajziai Mohd Faiz Subri, a francia Olivier Giroud, az egyiptomi Mohamed Szalah, azután 2019-ben – első magyarként – Zsóri Dániel, legutóbb pedig a dél-koreai Szon Hung Min volt a díjazott.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei közt szerepel, hogy a találatnak “gyönyörűnek” kell lennie: ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól; találat ne a másik csapat hibájából vagy szerencsével szülessen, a gólszerző pedig nem viselkedhet sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhat.