A halak háziállatként való tartása eléggé helyhez kötött dolog: szemben például a kutyákkal, nemigen lehet őket magunkkal vinni nyaralni, viszont sétáltatni nem kell őket. Hamarosan azonban sokkal mobilisabbak lehetnek a pikkelyesek, köszönhetően izraeli kutatóknak.

A Ben-Gurion Egyetem munkatársai ugyanis sikeresen megtanítottak egy aranyhalat vezetni. Persze nem kormánytekerést és pedálkezelést oktattak a halnak, hanem építettek neki egy olyan akváriumot, melynek tetejére egy olyan kamerát szereltek, ami érzékeli az állat mozgását a vízben.

Megtanítottak vezetni egy aranyhalat 1

Ezt a jelet egy számítógép utasításokká alakítja át, így lehet terelgetni azt a robotot, mely az akváriumot szállítja. A nagy dolog azonban az volt, hogy erre a hal is rájött: jutalomfalatokkal sikerült betanítani arra, hogy egy szoba egyik végéből eljusson a másik oldalon kijelölt rózsaszín zónába. Az állat minderre többször is képes volt, még úgy is, hogy a szobát átalakították a kísérletek közt, és a gép útjába akadályokat tettek. A hal azonban ezt is kikerülte.

A tudósok ezzel azt kívánták bizonyítani, hogy navigációs képességeiket a halak a szárazföldön sem veszítik el, illetve azt, hogy gondolkodásban nem is állnak olyan messze az emberektől a halak, mint azt eddig gondolhattuk.