Noha a sportág már 1924 óta szerepel az ötkarikás játékok műsorán, Kína 2016-ig nem foglalkozott komolyabban a bobbal. Ahogy viszont az ázsiai országot érdekelni kezdte a téli olimpia rendezésének gondolata, úgy lett egyre érdekesebb a téma a hazai szakemberek körében. Végül 2019 októberében álltak elő az ötlettel, hogy kínai gyártású járművel induljanak a hazai sportolók Pekingben.

Kínai rakétatechnológiában tevékenykedő mérnökök kezdték el fejleszteni a bobot. A kutatást vezető Co Hsziao-piao elmondta, eleinte az aerodinamikára, a sebességre és a biztonságra helyezték a hangsúlyt, és sajnálatos módon a versenyzők kényelmével nem igazán foglalkoztak. Így volt, aki nem tudott rendesen beülni a járműbe, illetve gondot okozott a kormányzás. Amikor lezajlottak az első generációs gépek első tesztjei, akkor szembesültek ezekkel a problémákkal, ezért utóbb bevonták a munkálatokba Kína vezető autógyártóját is.

Co hozzátette, a fejlesztés legelején egyikük sem látott testközelből igazi versenybobot, csak műszaki leírásokkal és két régi, külföldről vásárolt bobbal találkoztak, ráadásul akkor még a versenyhez megfelelő jégteknő sem állt rendelkezésre az országban.

Szerinte az erőfeszítések meghozták gyümölcsüket, az új gép – amely a kínai nemzeti színekben, vörösben és sárgában pompázik – már átlépte a 160 km/h-s sebességet is, így a leggyorsabbak közé tartozik a világon. A sporteszköz nemzetközi hitelesítése egyelőre zajlik.