Magyar csillagász fedezte fel a 2022-es esztendő első üstökösét a Naprendszerben, a bravúr pedig Sárneczky Krisztiánhoz, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet csillagászához fűződik – számolt be a hírről az RTL.hu.

Legutóbb 1986-ban fedeztek fel Magyarországról üstököst, Sárneczky pedig mindössze a harmadik magyar csillagász, akiről üstököst neveztek el. Január 1-jéről 2-ra virradó éjjel észlelte a Piszkéstetői Obszervatórium 60 cm-es Schmidt teleszkópjával korábban nem látott ködös folt formájában a C/2022 A1 üstököst a Hiúz csillagképben. A területről három darab 104 másodperces expozíciós idejű fotót készített.

A szabad szemmel nem látható, csak csillagászati távcsövekkel megfigyelhető üstökös útját mindössze néhány napja ismerni, de azt már tudni róla, hogy január 8-án, magyar idő szerint 21:20-kor került legközelebb a Földhöz, 47,6 millió kilométerre, míg a Naphoz majd január 31-én lesz a legközelebb, 180 millió kilométerre.

Mint azt a portálnak elmondta Sárneczky, nagyon gyors mozgású, retrográd, azaz a Földdel ellentétes irányban a Nap körül keringő üstökösről van szó, ezért pusztán villámlátogatást tett itt, és csak nagyon sokára tér vissza.

„Ez egy nagyon picike üstökös, a valaha észleltek közül az egyik leghalványabb. Hozzávetőlegesen 50 ezerszer halványabb, mint a szabad szemmel vagy kézi távcsövekkel látható üstökösök. A magja párszor tíz méter átmérőjű lehet, legfeljebb százméteres, ködössége pedig 6-8000 kilométeres, azaz nagyjából akkora mint a Mars bolygó” – magyarázta a csillagász.