Az eredeti tervek szerint idén kellene elindulnia az első Airspeeder-bajnokságnak: a repülő versenygép mögé neves mérnökök álltak, az ezekkel vívott versenysorozat pedig a tervek szerint olyan lesz, mint a Forma-1, csak a levegőben.

Az Airspeederhez hasonló szerkezet nemigen létezett, így joggal kiálthatták magukat ki kategóriájuk legjobbjának – legalábbis eddig. A CES kiállításon Las Vegasban ugyanis bemutattak egy hasonló járművet, ráadásul készítői konkrétan ki is jelentették, hogy ez lesz a repülő Forma-1.

Nézd meg a bemutató videót:

a videó a hirdetés után indul

A MACA S11 francia készítői azonban nem az elektromos irányba indultak el gépüknél: ők hidrogén üzemanyagcellában gondolkodnak, mellyel helyet és tömeget is nyernek. A kiállításra csak a gép 1:3 méretarányú mását vitték el, így nemhogy kipróbálni, beülni sem ülhettek bele a jelenlévők a modellbe, de képet kaptunk arról, hogyan is nézne majd ki a jármű, mely olyan, mintha a Star Wars fogatversenyéből lépett volna ki.

A főként karbonból készülő gépet hat, egyenként 47 lóerős villanymotorral összekötött propeller mozgat majd. A rendszer összteljesítménye 271 lóerő lesz, a jármű elméleti végsebessége pedig 250 km/óra. Ilyen tempóval repkedni a föld felett nem veszélytelen, de a fejlesztők egy ütközésmegelőző rendszerrel is ellátnák a repülőt.

Az S11 a tervek szerint 2023 júniusában érkezhet a piacra 900 ezer dolláros (285 millió forintos) áron.