2005 óta minden évben kiosztják Az év illúziója-díjat. A két professzor, Susana-Martinez Conde és Stephen Macknik által alapított elismerés az adott évben készült legjobb optikai csalódásokat jutalmazza.

Természetesen 2021-ben sem maradt el a díjazás. Az év első helyezettje egy olyan királynő lett a sakktáblán, mely csak a tükörben látszik. A videóból hamar rá lehet jönni, mi is áll a furcsaság hátterében.

A második díj egy trükkösen berendezett szobáé, melyben szinte észrevétlenül alakulnak át a dolgok. Készítői ezzel rávilágítanak arra, hogy az emberek valójában sokkal több mindenre emlékeznek az őket körülvevő világból, mint amennyit fel is fognak belőle.

A bronzérmet két gyűrű kapta, melyek forognak, irányuk azonban megtévesztő: míg egymástól messzebb helyezkednek el, addig egy irányba “forgatja” őket az agyunk, amint azonban fedik egymást, a legtöbbünk úgy gondolja, hogy fél fordulatot tesznek meg, mielőtt ellenkező irányba mozognának. Mindez azért van, mert nem tudjuk kiiktatni azt a fizikai tényt, hogy a tömör dolgok egymáson nem tudnak áthaladni.