Tavaly október végén jelentette be a Facebook óriási átalakulását Mark Zuckerberg: a tervek szerint a közösségi oldalt éveken belül egy hatalmas virtuális élettérré kívánják bővíteni, ahol az emberek a munkától a szórakozásig bármit csinálhatnak, azaz szinte gyakorlatilag az online térbe helyeznék át a valódi életet.

A Metaverzum, ahogy nevezik ezt az életteret, a rendelkezésre álló mai technológiával azonban még igencsak élhetetlen és ingerszegény lenne. Van ugyan már okosszemüvege a Facebooknak, de ez csak egy hangyányi lépést jelent a virtuális világ felé. Nem csoda, hogy a Meta a háttérben folyamatosan dolgozik a technológiai feltételek megteremtésén.

Ennek egyik példája egy olyan kesztyű, melynek segítségével a virtuális térben is tapogatózhat az ember. Az okos ruhadarab végleges, megvásárolható verziója még messze van, de a termék egyelőre ígéretesnek tűnik.

A Facebook szerint ilyen kesztyűt hordunk a jövőben 2A Facebook szerint ilyen kesztyűt hordunk a jövőben 3

A kesztyűben aprócska motorok találhatóak, melyek a levegő megfelelő fújásával, mozgatásával imitálják az érintést. Így ha a Metaverzumban valaki kezet fog egy másik ember avatárjával vagy éppen megsimogat egy virtuális kiskutyát, ugyanazt kell éreznie, mint amit a valóságban is érez. A kesztyű emellett érzékeli az ujjak mozgását is.