A teljes telefont betöltő érintőképernyők elterjedése előtt a Blackberry különböző típusai voltak a legmenőbb mobiltelefonok. A kor viszont eljárt a teljes, fizikailag beépített klasszikus billentyűzet felett, és a Blackberry legendás telefonjainak története idén tényleg lejár, a gyártó beszünteti az eszközök szoftveres  támogatását. 

„A BlackBerry 7.1 OS és korábbi verzióihoz, a BlackBerry 10 szoftverhez, a BlackBerry PlayBook OS 2.1-hez és korábbi verzióihoz tartozó régebbi szolgáltatások 2022. január 4. után már nem lesznek elérhetők. Ettől a dátumtól kezdve az ezeket a régebbi szolgáltatásokat és szoftvereket futtató eszközök sem a szolgáltatón, sem a wifi-kapcsolaton keresztül nem fog megbízhatóan működni” – figyelmeztet a BlackBerry.

Vagyis nem csak arról van szó, hogy csökken a biztonság, kompatibilitási problémák léphetnek fel, hanem a telefonon olyan alapfunkciók kerülnek veszélybe, mint a telefonhívások (beleértve a segélyhívásokat), az SMS üzenetküldés és -fogadás, a mobiladat-forgalom vagy a Wi-Fi csatlakozás. 
 
Ez a döntés nem érinti a már android alapú BlackBerry készülékeket. Az index.hu információi szerint a BlackBerry 10 rendszerre épülő mobilok alapvető funkciói Európában az egyelőre még működő 2G és 3G hálózatokon továbbra is használhatók maradnak, amíg a hálózatokat nem kapcsolják le a szolgáltatók.