Dmitrij Bragin egy ukrán művész, aki az utóbbi éveket azzal töltötte, hogy különféle fémes, gépies hatású maszkokat készít. A steampunk stílusú maszkokat az internet természetesen a koronavírus-járvány alatt kapta fel, de Dmitrij már négy éve is foglalkozott ilyesmivel.

Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok 1
Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok 2

Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok

Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok

Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok 8
Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok 9
Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok 10
Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok 11
Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok 12
Fotó megosztása:

Mi az a steampunk?

A stílus az 1980-as évek végétől jelent meg, a legkülönbözőbb művészeti formáktól kezdve a mindennapi tárgykultúrában és formatervezésben is egyaránt megmutatkozik. Ilyen stílusban készült például a Van Helsing vagy Az Álmosvölgy legendája című filmje is.

A steampunk stílus jellemző díszítőelemei a gyakran óarany színű fogaskerekek, a kulcsok, az óraműves alkatrészek, a fém- és faanyagok, melyek kinézetükkel a 18-19. századot kívánják felidézni, miközben ezeket modern eszközökön találjuk meg.

A maszkokat ugyan valóban a steampunk stílus ihlette, ám ha szigorúan nézzük, ezek nem steampunk maszkok, mert nincs bennük mozgó alkatrész. A fémes, régies hatást festékkel éri el a művész, a maszk alapja könnyű műanyagból van, melyet könnyű formálni és díszíteni.

Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok 13

Díszítésnél azonban már több mindent használ az ukrán férfi: gyakorlatilag bármiből lehet pofás kiegészítő, legyen szó gyerekjátékról, motoralkatrészről vagy épp kameralencséről – utóbbi a szemek elé is kerülhet. A férfi árulja is alkotásait, egy-egy ilyen maszkért 30-50 ezer forintnak megfelelő összeget kér el.

Rárúgják az ajtót 2022-re ezek az arcmaszkok 14

Ha szívesen látnál még steampunk cuccokat, nézd meg ezeket is: