A rekorder zenekar 8573 tagot számlál – jelentette be a Guinness Világrekordok. A zenészek mindegyike az ifjúsági zenekarok országos hálózatához tartozik, a címet Csajkovszkij Szláv induló című darabjának múlt heti előadásával szerezték.

A muzsikusok legfiatalabbja 12, legidősebbje 77 éves volt. A rekorddöntésre a főváros, Caracas egy katonai akadémiájának udvarán rendezett hazafias koncerten tettek kísérletet. A világcsúcshoz több mint 8097 zenésznek kellett egy időben játszania.

Az El Sistema nevű zenekari hálózat mintegy 12 ezer zenészt gyűjtött össze a hangversenyre. A fellépők mindegyike fekete nadrágot, fehér inget és a kötelező maszkot viselte. A repertoárban szerepelt Pablo Herrero és José Luis Armenteros Venezuela című darabja, a nemzeti himnusz, valamint Pedro Gutierrez műve, az Alma Llanera, amit nem hivatalos himnusznak tartanak a venezuelaiak.

Több mint 250 ellenőr figyelte a rekordkísérlet alatt az egyes csoportokat, mindegyikhez küldtek egyet. Végül 8573 zenész együttes játékával hitelesítették a csúcsot. A korábbi rekordot egy orosz csoport tartotta, Szentpéterváron 8097-en játszották egyszerre országuk himnuszát.